Bizonyára mind ismerünk legalább egy olyan embert, aki szereti a fontos tennivalóit az utolsó, vagy inkább az azutáni pillanatra hagyni. Akit mindig utólag kell figyelmeztetni, akinek nem tudsz olyan tág határidőt szabni, hogy ne legyen neki kevés az idő. Nekem is van egy ilyen barátom, akivel osztálytársak voltunk középsuliban, és akiből profi hegymászó lett. Nem abban az értelemben, ahogy idehaza hegyet lehet mászni, hanem az igaz, életveszélyes extrém mászásban. Ráadásul olyan magasságokban, ahol már a levegő is ritka, ezért oxigén palack szükséges a továbbhaladáshoz. A munkája miatt gyakran van távol, rengeteget utazik különböző országokba, hogy expedíciókat vezessen, de keresett szakember, szerencsére mindig van mit csinálnia. Ha meg éppen nem régészeket vagy geológusokat vezet 3000 méter felett, akkor oktat. Szóval nem unatkozik, na, az a lényeg.

Legutóbb több hetet is otthon töltött, ezért igyekezett kihasználni az időt arra, hogy az elmaradt ígéreteit betartsa, szociális kapcsolatait leporolja. Velem is ekkor vette fel a kapcsolatot egy három hónapos távollét után, én pedig nagyon örültem, hogy újra beszélhetünk. Mindig aggódom érte, hiszen sosem tudni, hogy hallok-e még felőle, tekintve, hogy milyen extrém veszélyes foglalkozása van. Elmesélte, hogy most pihen, de legközelebb nem megy olyan messzire, csak az Alpokig. Így viszont idehaza kell felkészülnie és felszerelést újítania, szóval azt se tudja, hová kapjon. Mondtam neki, hogy sajnos én egy hegymászó boltot sem ismerek, így ebben nem tudok a segítségére lenni, de őt más aggasztotta. A sok dolga miatt nem volt ideje oxigén palack után nézni, pedig anélkül bajban lesz, Olaszországban pedig nem szeretne emiatt megállni. Azt se tudta, hogy ott egyáltalán hová vagy kihez fordulhatna, szóval úgy döntött, hogy itthonról visz. Gondoltam magamban, hogy már megint az egyik legfontosabb dolgot hagyta utoljára, de ebben viszont úgy véltem, hogy a segítségére lehetek.

A barátom Vácon telepedett le, ott van egy háza, így olyan gázpalackos céget kellett keresnem, amelyik annak a közelében van és ki is szállít, mert neki magának biztos nincs ideje még emiatt is furikázni. Szóval igyekeztem leszűkíteni a Budapesttől északra fekvő régióra a keresést, és nem is volt eredménytelen a próbálkozásom! A nyomára akadtam egy gázpalack állomásnak, amelyik pont Vácon székel, és amelyik az összes környező településre is kiszállít palackokat, bár így ennek nem volt jelentősége. Oxigén palack is van náluk rengeteg különböző méretben a kicsitől az egészen nagyig. Ha itt nem talál magának a barátom az igényeinek megfelelőt, akkor sehol! És mindemellett gy néztem, hogy egyáltalán nem is dolgoznak drágán, Budapestre is olyan alacsony áron hozzá ki a gázpalackokat, hogy még ide is megérné tőlük rendelni. Gyorsan kimásoltam az oldaluk linkjét, és elküldtem a barátomnak üzenetben, hogy szerintem ez lesz a legjobb megoldás a problémájára.

Nem sokkal később felhívott, és elújságolta, hogy már meg is rendelte a számára megfelelő méretű oxigén palackot, és nagyon szépen köszöni a segítségemet. Nélkülem valószínűleg az indulás pillanatáig sem oldotta volna meg a problémát, és csak az osztrák határ felé állt volna meg valahol venni párat. Így viszont, hogy házhoz szállítják neki, egy csomó ideje maradt más előkészületekre, mint például a cuccai újbóli ellenőrzésére. Elég egyetlen hiba, és sosem látom viszont őt, szóval ellenőrizze csak, ahányszor jónak látja. Ha legalább ennyivel is tudtam neki segíteni, hát nagyon szívesen tettem.