A hivatásos sportolók élete nem éppen könnyű. Aki hivatásszerűen szeretné űzni azt a sportot, amit szeret, annak szigorú szabályok szerint kell élnie az életét. Folyamatos edzések, diéták, erősítő feladatok és speciális étrendek várnak rá, amíg a csúcson szeretne maradni. Sokan vannak, akik mindent feltesznek egy-egy versenyre és nyerek, de olyanok is akadnak, akik hiába adnak bele mindent, akkor sem tudnak megfelelni és nem tudnak nyerni. ezt nagyon nehezen lehet megemészteni.

Éppen ezért sokan, akik mindent beleadva küzdenek, de sosem lesznek elsők, végül az alkoholba menekülnek. Az is gyakori, hogy amikor valaki már mindent elért, de kiöregszik, akkor menekül az alkoholba. Nehéz feldolgozni, ha az életünk gyökeresen megváltozik. A sportsérülések és komoly kudarcokra is létszólag megoldást jelenthet az alkohol, vagy egyéb illegális szerek.

Sajnos egy függőt nagyon nehéz újra jó útra téríteni. A család, a barátok néha tévesen azt hiszik, hogy meg tudnak birkózni a feladattal, segíteni tudnak, de ez sajnos nincsen mindig így. Az, hogy mennyire egyszerű, vagy nehéz a leszokás egy alkoholista életében, attól is függ, hogy az alkoholizmus fázisai közül melyikben tart éppen.

Ennek meghatározásához is érdemes szakértői segítséget kérni, hogy a megfelelő ellátásban részesüljön, a megfelelő módon kezdje meg a leszokást. A dohányosok sem teszik le egyik napról a másikra a cigarettát, a súlyos alkoholistáknál is figyelni kell a fokozatosságra.

Egy szakértő meg tudja határozni, hogy milyen mértékű a függőség, hogy az alkoholizmus fázisai közül melyikben van az illető, és meg tudja mondani, hogyan tudna a legjobban leszokni, milyen módszerekkel, vagy ha szükséges, akkor segítséget is tud nyújtani a leszokásban.

Az alkoholizmus sajnos népbetegség, nem csak a sportolók és sztárok között jelentős az alkoholisták száma. Magyarországon a lakosság majdnem tizede alkoholista, ami egy borzasztóan nagy szám. “Optimista” becslések szerint 800.000, “pesszimista” becslések szerint pedig akár 1.000.000 alkoholista is élhet hazánkban. Ez az Unión belül is egy kiemelkedően magas szám.

Az alkoholizmus nem csak magát az alkoholistát teszi tönkre, hanem az emberi kapcsolatain keresztül családokat rombol szét, életeket tesz tönkre. Nagyon nehéz egy alkoholistával együtt élni, és nagyon sok rendőrségi eset keletkezik az alkoholos befolyásoltság miatt.

alkoholizmus fázisai
alkoholizmus fázisai

Az alkohol ugyanis mindenkire máshogyan hat. Valakinél az alkohol, valakinél az alkoholos italok hiánya vált ki agressziót. A családon belüli erőszak egy nagy hányadát is alkoholos befolyásoltság alatt követik el.

Az alkohol és a drogok komoly problémát okoznak a mai modern Magyarországon is, és sajnos az alkoholproblémákkal küzdők száma nem hogy csökken, hanem még növekszik is.

Vannak olyan szakemberek, akik viszont tudnak segíteni leküzdeni a függőségeinket. Említettem már, hogy az alkoholizmus fázisai szerint kell kezelni a betegeket. Sokan vannak, akiknek nem elég egy-egy kezelés.

Mindenki máshogyan éli meg azt, hogy segítségre van szüksége. a családok rendszerint szégyellik az alkoholizmust, nem szeretnék, ha kitudódna, hogy gondjaik vannak. Pedig sok esetben ha időben szakemberhez fordultak volna, az alkoholizmus kialakulása még megakadályozható lett volna.

A felépülők, addiktológiai- és családkonzultációs központ magasan képzett szakemberei például segíteni tudnak a függőkön.

Az intézményt egy olyan család vezeti, akik maguk is első kézből tapasztalták meg, milyen, ha az alkoholizmus szétzilálja a családokat, milyen a minden napos bűntudattal, az elszigetelődéssel együtt élni. A családban ugyanis a családfő és fia is alkoholisták voltak, a sikeres gyógyulásuk pedig jó példaként szolgél minden hasonló cipőben járó embernek.

Itt lehet kérni egyéni konzultációkat, vagy olyan konzultációt is, amin többen, akár az egész család is részt vehet.

Ezen konzultáció vagy konzultációk alkalmával felmérik, hogy a függőség melyik fázisában jér a páciens és ehez mérten kezdik meg a kezelését.

Náluk lehetőség van egy 28 napos felépülési program, ami a komoly függőknek nyújt hatékony segítséget. Ide azok jönnek, akiknek egyedül nem megy a leszokás, vagy a barátok, a család segítsége már kevésnek bizonyul.

Ebben a 28 napban önsegítő csoportokban vesznek részt a betegek, segítenek nekik, hogy felismerjék, mi a problémájuk, hogy segítségre van szükségük. Professzionális előadásokkal ismertetik meg velük a káros hatásokat, kigyógyult függők beszélgetnek velük és segítenek abban, hogy amint a 28 napnak vége, ne nyúljanak újra alkoholhoz a páciensek. Sok helyen ugyanis ez a hiba. Leszoknak, de amint eltelik egy bizonyos idő, újra inni kezdenek.

Itt a felépülőknél megpróbálnak minden segítséget és támogatást megadni ahhoz, hogy ez ne történjen meg, és nagyon nagy arányban sikerül is végleg leszokniuk az itt kezelteknek. A program után ugyanis folytatják a személyes tanácsadást, kapcsolatban maradnak a beteggel és rendszeresen visszavárják beszélgetésekre, csoportterápiákra.

Jól képzett szakemberek dolgoznak itt, akik hatékonyan fellépnek az alkoholizmus ellen és segíteni tudnak azoknak, akiknél már nincsen remény. Sokszor a család lemond a betegről, az a program, ez a hely a végső megoldást jelenti nekik. Pedig nem lenne szabad várni, hogy az alkohol vagy egyéb szerek átvegyék az irányítást az ember felett.

Az alkoholizmus problémáján, ezen a népbetegségen segíteni is lehet. Ha észleljük valakinél az alkoholizmus tüneteit, akkor nyújtsunk neki segítséget, és ha nem bizonyulunk elégnek a feladatra, akkor pedig keressünk olyan szakembert, aki biztosan segíteni tud, mert az alkohol egy lassú gyilkos.

Sokan megmenekülhettek volna, ha időben érkezik a segítség. Sok ember életét, karrierjét derékba törte már az alkohol, nem szabad hagyni, hogy még több áldozata legyen. Így, ha ismersz olyan sportolót a környezetedben vagy csak van olyan ismerősöd, akinek alkoholproblémái vannak, keressétek a felépülőket és konzultáljatok velük, mert Ők valóban segíteni tudnak az alkoholizmus leküzdésében.