Pár évvel ezelőtt, valamilyen hirtelen felindulásból fakadóan elkezdtem érdeklődni az extrém sportok iránt. Valószínűleg azt szerettem volna ezáltal ellensúlyozni, hogy egy viszonylag ingerszegény környezetben, fizikálisan egyáltalán nem megterhelő munkát végzek – egy irodában ülök egész nap. Többféle extrém sportot is kipróbáltam, mint a rafting, hegyi biciklizés, ejtőernyőzés és sziklamászás, de az abszolút kedvencemmé ezek közül a sziklamászás vált. Tekintve, hogy a városban élek, ahhoz, hogy valódi sziklákat mászhassak meg, és meglegyen az igazi adrenalin löket, van, hogy egy egész órát, vagy több órát is kell autóznom. Mivel nem szeretnék kiesni a gyakorlatból, kerestem Budapesten egy falmászó termet, ahol több instruktor is figyelemmel kíséri a próbálkozásomat. Persze ez a megoldás nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint amikor igazi sziklákat mászhatok meg, de még így is nagyon szórakoztatónak találom.

Még az egyik barátnőmet is sikerült belerángatnom a falmászó őrületbe, így mostanában ketten, együtt szoktunk eljárni mászni. Egy-egy ilyen edzés után általában kellemes fáradtság lesz rajtunk úrrá, és érezzük azt is, ahogy az izmaink egyre erősebbek lesznek. Persze a falmászás kellemetlen oldaláról is említést kell tegyek… Edzés után csatakosan, leizzadva szoktunk hazamenni, és a kéz bőrét is eléggé ki tudja kezdeni a mászás, különösen akkor, ha valódi sziklafalról van szó. Akinek pedig érzékenyebb a bőre (mint például nekem is), az extra törődést igényel. Sajnos nagyon sok szappan és tusfürdő a sok szintetikus adalék anyag miatt még jobban kiszárítja a bőrömet, ami kirepedezik emiatt. Ezért arra jutottam, hogy milyen jó is lenne egy saját szappan házilag.

szappan házilag

Szappan házilag, nem csak falmászóknak

A közvetkező lépés az volt, hogy megtudjam, hogyan készíthető el tápláló szappan házilag is. Annyiban biztos voltam, hogy mindenképpen szükséges jó minőségű alapanyagokat beszerezni hozzá, és védőfelszerelést sem árt szereznem a szappankészítéshez. Mivel a saját kézügyességemben nem annyira bízok, rávettem a barátnőmet, akivel falat mászni szoktunk járni, hogy segítsen nekem. Nekiálltunk együtt recepteket keresgélni, és ötletelni, hogy mi milyen illatos bőrápoló szappant szeretnénk elkészíteni. Némi kutatás után rátaláltunk a Humanity áruház tudástárára, ahol számos házilag elkészíthető szappan receptje is fent volt. Elsősorban ezekből a receptekből merítettünk ötletet. Elég sok összetevőre és eszközre van szükség a házi szappankészítéshez, de emiatt nem aggódtunk, mert ha egyszer már megvesszük őket, akkor ugyanazokkal az eszközökkel és a megmaradt alapanyagokkal a későbbiekben is tudunk még szappant előállítani.

És hol találhatnánk meg ezt a rengeteg mindent? Hát a Humanity áruház webshopján! Mivel az igazi szappanhoz lúgot is elő kell állítani, ami nem kevés veszéllyel jár, védőfelszereléseket kellett vegyünk. Ha ezeket már kiválasztottuk, akkor kell, hogy vegyünk még valamilyen növényi eredetű olajat, vagy zsiradékot, ami a szappan alapját adja. Sokáig töprengtünk azon, hogy milyen olajat használjunk, de végül a kókusz olaj és shea vaj keveréke mellett tettük le a voksunkat. A lúghoz szereznünk kellett nátrium-hidroxidot és desztillált vizet. Ezek összeválogatása után pedig következhetett hát talán a legizgalmasabb döntés – az illóolajak, hatóanyagok és illatolajak kiválasztása.

Itt nehezebben tudtunk dűlőre jutni, mert a barátnőm édeskés, gyümölcsös illatot szeretett volna, én viszont egy frissebb, természetesebb illatra gondoltam, mint a levendula, rózsa, vagy a teafa. Végül ezt a “vitát” én nyertem meg, mivel alapvetően az én ötletem volt az, hogy készítsünk szappant. Abban maradtunk, hogy a barátnőm kedvére is tegyünk, hogy a következő alkalommal édes narancs és csoki illatú szappant fogunk készíteni. Én pedig a levendula-rozmaring kombináció mellett döntöttem végül, amit még egy kis levendula szárítmánnyal is megfejeltünk. A szárítmány miatt a szappankának enyhén radírozó hatása is lesz, ami jól fog jönni az elhalt bőr eltávolításában. Azért pedig, hogy a végeredmény még látványosabb lehessen, még lila pigmentet is választottunk.

Mikor már minden összetevőt és eszközt összeválogattunk, leadtuk a rendelésünket a Humanity áruház oldalán, és néhány napon belül meg is érkezett. Most már csak egy szabad hétvégi napot kell találnunk, amikor össze tudunk ülni a barátnőmmel elkészíteni a szappanunkat. Én már alig várom!