Néhány barátommal meglehetősen adrenalin függők vagyunk. Mindig keressük azokat az újabbnál-újabb lehetőségeket, amivel már megint kockáztathatjuk az életünket… Legyen szó hegymászásról, szörfözésről, búvárkodásról, bázisugrásról, ejtőernyőzésről vagy bármi más őrültségről, mi mindig benne vagyunk. De nem vagyunk teljesen felelőtlenek, éppen ezért elég szaftos kis életbiztosításunk van mindannyiunknak, mert hát kár tagadni, ezek a dolgok egytől-egyig igen veszélyesek.

Legalább ilyen fontosnak tartom, hogy a lakásunk is úgy legyen bebiztosítva, hogy bármi is történjék, ne maradhassunk bajban. Bár az mindig nehéz kérdés, hogy valójában melyik lakásbiztosítás a legjobb, igyekszem erre elegendő időt fordítani, amikor aktuálissá válik a csere. Na de mikor is válik aktuálissá? Leginkább bármikor. Mármint, bármelyik évben, ugyanis évről-évre változnak a feltételek, ahogyan évről-évre változhat a mi ingatlanunk értéke is. Például ha felújítunk, vagy új bútorokat vásárlunk az mind növeli az ingatlanunk értékét. Amellett persze, hogy az alapanyagárakat és a piaci árakat is érdemes minden évben újra feltérképezni, hogyha jelentősen változott az ingatlan biztosítási értéke, akkor ezzel kapcsolatban tudjunk lépni. Hiszen ha elszálltak az árak, a mi házunk pedig még mindig egy kis értékre van biztosítva, pedig már sokkal többe kerülne újrahúzni, akkor könnyen hoppon maradhatunk egy esetleges káresemény során azáltal, hogy keveset fizet a biztosító.

Amit még fontos szem előtt tartani, hogy mikor kell képben lenni az árakkal és a lehetőségekkel. Hát egyrészt mindig, másrészt meg leginkább akkor, mikor aktuálissá válik egy váltás. Egyértelműen jön a kérdés, hogy mikor válik aktuálissá? Nos, nálam minden évben, mivel ahogy már említettem, szerintem minden évben változik, hogy melyik a legjobb lakásbiztosítás. Azt viszont fontos tudni, hogy a szerződés évfordulóját megelőző 30 napig van lehetőségünk elállni a hosszabbítástól, különben egy újabb évre el kell köteleznünk magunkat ugyanazzal a szolgáltatóval. Szóval ezzel érdemes képben lenni és időben lépni, miért kiszaladnánk a határidőből.

Legyetek tehát mindig résen és kövessétek a szerződéseiteket, mert nem mindegy, hogy miért fizetünk ki évente 50-60 ezer forintokat, vagy netán még többet. Sok esetben pedig már kiegészítő szolgáltatásokat is igényelhetünk a lakásbiztosítás mellé, úgyhogy ha esetleg újra döntéshelyzetbe kerültök, szerintem ezt is vegyétek figyelembe.