A hegycsúcsok császára

A barátaimmal nagyon szeretjük az extrém sportokat, gyakran járunk el snowboardozni a haverokkal. Az az igazság, hogy megszállott snowboard-os vagyok, nincs olyan tél, amikor ne megyünk el hódolni ennek a szenvedélynek, akár több alkalommal is. Imádok lecsúszni a havas pályákon, és élvezni azt a mérhetetlen szabadságot és felszabadultságot, amit a snowboard ad. Iszonyatos száguldás, kívülről nézve biztosan életveszélyes tevékenységnek tűnik. De amikor benne vagy! Már azáltal megváltozik a levegő körülöttem, amikor felteszem a szemüveget. Érzem, hogy most valami egészen más, valami egészen nagy kaland kezdődik! De a legjobban talán az tetszik a snowboardban, hogy a fene nagy szabadság ellenére mégis én irányítok. Nincs más alattam csak egy velem egy szélességű pici deszka, de ha arra felpattanok, az arra megy és úgy siklik, ahogyan én mondom neki.

Egy jó bor mellett indulnak el a legjobb beszélgetések

A barátnőm szerint idióta vagyok, a haverok szerint viszont istencsászár. És meg kell hagyni, amikor felpattanok a deszkára és lecsúszok a havas hegyoldalon, akkor én is istencsászárnak érzem magam. Szerencsére a haverjaim hozzám hasonlóan megszállottak. Ráadásul a havas táj gyönyörű. Többen közülünk fotóznak, nekem pedig egy extrém sportokkal foglalkozó videós csatornám is van. Így amikor együtt vagyunk a hegyekben, sokat fotózunk, videózunk egyet. Ez már nem is pusztán egy extrém sport, hanem valóságos művészet. Amikor pedig lesiklottunk a hegyről, egy hosszú nap után nagyon jól esik együtt elfogyasztani egy forró teát vagy egy jó adag forralt bort, és megvitatni az élet nagy kérdéseit.

Havas csúcsok és napenergia felhasználás

Furcsa mód a leghavasabb csúcsok közepette dobta be valamelyikőnk a napenergia felhasználást, mint lehetséges alternatívát arra, hogy magadnak termeld az elektromos áramot. Érdekes téma volt, így hát élénken folyt a beszélgetés közöttünk. Arról amúgy is tudtunk, hogy Jocó nagy környezetbarát, és hogy tervezi a házuk ilyen módon történő felújítását. Töviről hegyire elmesélt mindent, amit a napenergia felhasználásról és a napelemes rendszerek telepítéséről tudni kell. “Ja, és nem elég, hogy felszereltetted a hatalmas napelemeket a tetőre és elkezdesz áramot termelni. Nem fogod tudni felhasználni, amíg nincs hozzá egy jó invertered” – fűzte tovább a tudnivalók sorát Jocó. “És melyik a legjobb napelem inverter?” – jött rögtön a kérdés a hallgatóságtól. “Hát amelyik megbízhatóan működik!” – nevette el magát Jocó.

Na, melyik a legjobb napelem inverter?

“Ez bizony így van, ne nézzetek rám ilyen hülyén” – mondta Jocó, miután kifújta magát a nevetésből. “A napelemek inverter nélkül csupán trendi kis díszek a tetőn, semmi több. De ha van egy jó invertered is, na akkor már teljes a rendszer. Az invert alakítja át ugyanis a napelemek által elnyert napenergiát olyan elektromos árammá, amelyet már a hálózatra rákövetve te is tudsz használni. Egy jó inverter képes kezelni azt az éves elektromos áram fogyasztást, amire szükséged van. Érdemes persze egy kicsit nagyobb teljesítményre lőni, hátha később bővíteni szeretnéd a rendszert. De ezen felül szerintem a legfontosabb a minőség. Hogy olyan gyártótól szerezzétek be az invertert, aki nem ad ki silány cuccot a kezéből. Ezért ha azt kérdezitek, melyik a legjobb napelem inverter, nekem az a válaszom rá: amelyik megbízható gyártótól érkezik. Na egészségetekre!”