A vőlegényemmel az abszolút közös hobbink az extrém sportok űzése. A családunk emiatt mindkettőnket kábé őrültnek néz, a nagymamám már előre amiatt aggódik, hogy ki fogja majd nevelni a ‒ még meg sem született ‒ gyerekünk, ha valami borzalmas balesetben elhaláloznánk. Persze, elismerem, hogy ezek a mindenféle extrémsportok veszélyesek, és főleg annak tűnnek kívülállóknak, de nekem a szent meggyőződésem, hogy a megfelelő felkészültséggel, elővigyázatossággal, a biztonsági előírások pontos betartásával a legtöbb baleset, komoly sérülés megelőzhet, vagy ha az nem is, de mindenképp enyhíthető. Nekem például egész életemben csak egyszer volt eltörve a karom, és az sem a sport miatt, hanem megcsúsztam télen a járdán, amikor a garázsból sétáltam befelé a házba.

A párom mindig úgy szokta elmagyarázni, hogy az ember úgy van azért kitalálva, hogy a teste ezeket az őrült helyzeteket is elviselje, sőt, hogy kimondottan jól kezelje. Erre mindig felhozza példának az új napelemes rendszerünk, amelyet napelemes pályázat révén szerettünk volna megszerezni, de sajnos napelemes pályázatot lakossági felhasználók részére nem írtak ki tavaly, így végül 0%-os hitellel szereltettük fel. Na de a napelem ránézésre nem tűnik egy erős valaminek. Sőt, igazából, ha fotókon nézegetjük, inkább olyan, mintha valami sötét üveg lenne, valami igen törékeny szerkezet. Mégis, a lehető legkiszolgáltatottabb helyen van a házon: a tetőn. Itt aztán fújja a szél, veri az eső, a jég, és mégis, a napelem a helyén marad, és akár több évtizedig is elvégzi funkcióját. Hiszen ezeket a rendszereket úgy tervezik meg, hogy a készítők tisztában vannak vele, milyen viszontagságokat kell kiállnia egy ilyen panelnek. Az időjárás pedig a föld egyetlen pontján sem a kegyességéről híres. Tehát úgy csinálják meg, hogy amennyire lehet, könnyű legyen, hiszen a tetőszerkezetnek el kell bírnia, de mégis kibírja az erős viharokat, a szeles, esős időjárást, bírja a jégesőt, a havat. Nos, a párom szerint pont így működik az ember teste is. Ideális esetben nyilván nincs annyira leterhelve, de bizony bírnia kell adott körülmények között a sok adrenalint, a nagy hőséget, az extrém hideget is akár.

Szóval mi sok szempontból is örülünk a napelemes rendszerünknek. Egyrészt, mert igazán kielégítő azt látni, hogy 0 forintos számlák érkeznek a szolgáltatótól (nyilván a hitelt még fizetjük utána, de néhány év, és utána már tiszta profitot termel nekünk a rendszer), másrészt a tudat is jól esik, hogy mi már egy többnyire környezettudatos háztartás vagyunk, amely megújuló energiaforrást használ. Arról az előnyéről pedig nem is beszélve, hogy így könnyen le lehet koptatni az embereket, akik azzal zaklatnak minket, hogy extrém sportokat űzni mennyire veszélyes. A párom az ilyen megjegyzések után egy higgadt mosollyal elmondja a napelemes példáját, és máris teljesen más irányba terelődött a téma.

Na szóval tökre megérte anno rákeresni a napelemes pályázat lehetőségekre, igazából sajnáljuk, hogy pályázni nem sikerült, de mivel a hitelt el tudtuk intézni, úgy voltunk vele, hogy szinte mindegy, azt a pénzt mire költjük el, amit egyébként is befizetnénk a szolgáltatónak. Nekünk a Pentele Solar segített a napelemes rendszerünkkel kapcsolatban, miután komolyan kezdtünk érdeklődni a téma iránt, ezzel a céggel vettük fel a kapcsolatot. Nemhogy az első helyszíni kiszállásuk, amely során ellenőrzik a tetőszerkezet állapotát, dőlésszögét, fekvését, egy teljesen ingyenes konzultáció, hanem a papírmunkával sem hagytak bennünket magunkra, és minden kérdésünket kielégítően válaszolták meg.

Szóval már alig várjuk, hogy rengeteg pénzt spóroljunk a napelemes rendszerünkkel, és ezt a sok spórolt forintot mind-mind extrém sportokra költhessük el!