Mindig is kicsit kínosnak tartottam, hogy nem igazán rajongok a sportokért. Persze, sportolni kell és fontos, szoktam is futni meg néha eljárok edzőterembe is, de nem szeretem. Nem csak űzni nem, de nézni sem nagyon. Valahogy nem köt le. Régebben ugyan néztem focit, de akkor is csak a nagyobb rendezvényeket. Néha kicsit sajnálom, hogy ennyire nem érdekel a dolog, de szerencsére van még sok más téma, ami igen.

Viszont a baráti társaságom nagy része nincs ezzel így. Rajtam kívül mindenki rajong valamiféle sportért. Van, aki kosármeccseket néz, van, aki úszást, van, aki jégkorcsolyát. Mindenkinek van kedvence. De Zoli, ő nem egy hétköznapi sportot szemelt ki magának. Már évek óta rendszeresen jár hegyet mászni. Szerintem valami katasztrófa, hogy milyen magasra mászik, és hogy nem fél. Sőt mi több, nagyon is élvezi és versenyekre és találkozókra is jár. Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem a világ összes pénze nem lenne elég ahhoz, hogy én ilyenre rávegyem magam. Ettől függetlenül egyébként nagyon jó kis sport, nagyon jó állóképességet ad. Meg persze izmokat is.

De Zolinak sajnos a legutóbbi találkozót ki kellett hagynia, mert eltávolították a bölcsességfogát. Már jó ideje fájlalta néha-néha, de mivel alapvetően nem nagyon bújt ki, így nem gondolta, hogy baja lenne, és, hogy ki kell majd húzni. De mutattam neki egy cikket, amit egy fogászati magánrendelő oldalán olvastam, amiből kiderült, hogy egy egészséges fogat is van, amikor érdemes kihúzni. Például akkor, amikor ferdén nő. A fájdalom miatt csináltatott egy röntgent, amit megmutatott egy fogorvos hallgató ismerősének, aki azt mondta, hogy ez bizony nem maradhat.

Úgyhogy Zoli, ezzel a lendülettel meg is nézte, hogy hogyan távolítják el.

Nos, a legjobb lehetőség a húzás. Ez a bejegyzés szerint csak akkor lehetséges, ha a fog már kibújt és nincs akadálya annak, hogy meg lehessen fogni egy fogóval. A másik eset, ami már egy fokkal kellemetlenebb az az, amikor sajnos vágni kell. És hát, Zoli esetében ez volt a lehetséges opció, mivel szinte semmi nem látszott abból a bölcsességfogból. Azt mondta, hogy a bejegyzés már az elején megnyugtatta, mert kijelentették benne, hogy a rettegett vésésről manapság már szó sincs. Ilyenkor persze szájsebészre van szükség, hiszen az íny egy részét mindenképp el kell távolítani, hogy hozzá lehessen férni a foghoz. De a cikk szerint még az is előfordulhat, hogy némi csontot is szükséges eltávolítani. Bár igazából maga a beavatkozás fájdalommal nem jár egyik esetben sem, de utóbbi értelemszerűen egy fokkal komolyabb művelet.

A tájékoztató szerint a bölcsességfog eltávolítás után – amennyiben sebészi úton történik – nagy valószínűséggel arc duzzanat, fájdalom és némi szájzár is előfordulhat. De természetesen fájdalomcsillapító hatására a fájdalom enyhül, és pár napon belül el is múlik.

Elküldtem neki annak a rendelőnek a honlapját, amiről már fentebb említést tettem, hogy nézzen ott körül, mert jókat hallottam róluk. Megfogadva a tanácsomat tájékozódott is: meg tudta nézni a beavatkozások árát (egyébként gyakorlatilag minden eljárásnak megtalálhatóak az árai), illetve még a rendelő munkatársait is meg tudta lesni. Szimpatikus volt neki, hogy mindenkiről van fent fotó, és egy rövid bemutatkozás is. És hát, miután sejthető volt, hogy milyen beavatkozás vár rá az sem volt éppen hátrány, hogy az albérletéhez közel, a második kerületben, a Kacsa utcában található a rendelő. Úgyhogy ki is használta a honlapon elérhető online időpont egyeztetési lehetőséget.

A bölcsességfog eltávolítás után egyébként nagyon fontos, hogy pár napig nem végezhet megerőltető tevékenységet a páciens: nem sportolhat, de még nehezet sem emelhet, hiszen a szervezetet többé-kevésbé megterheli egy fognak az eltávolítása. Ez nem csak olyan esetekben érvényes, mint Zolié, hanem akkor is, amikor sima húzásról van szó.