Néha hallok olyan – nem túl hozzáértő – véleményeket, hogy az autós versenysportok nem is számítanak sportnak, hiszen a „munkát” az autó végzi el. Akik ezt mondják nem tudják, hogy az autóversenyzéshez igen is kell kondi és állóképesség. A nagy sebességgel történő mozgások, főleg kanyarokban, igen csak megterhelik a szervezetet. Ilyenkor nagyon komoly erőhatások érik a pilótát, amit bizony nem tudna akár ki elviselni. Arról nem is beszélve, hogy a versenyzőnek a súlya is mennyire meghatározó tényező lehet egy autó gyorságát tekintve. Ne feledjük, hogy az autós versenysportok a kis különbségekről szólnak, szóval itt akár plusz egy kiló is különbséget tehet.

Ez a sport egyedülálló módon technikai felkészültséget is kíván, a versenyző kvalitásain kívül. Ezt a technikai hátteret adják a versenymérnökök, a fejlesztők és a szerelők. Azt szokták mondani, hogy a világ legjobb autómérnökei és szerelői ezeken a helyeken dolgoznak. Azonban a civil életbe is fontos, hogy kiváló autószerelőket találjunk, hiszen a saját autónk épsége is fontos.

Ilyen kiváló autószerelőket találhatunk a Metaautoszerviz.hu-nál is. Az itt dolgozók rendkívül felkészültek és tapasztaltak és nincs az a probléma, amivel eddig még ne találkoztak volna. Nem véletlen, hogy én már évek óta igénybe veszem a szolgáltatásaikat. Ez a kapcsolat úgy kezdődött, hogy túl sokáig halogattam a szezonális gumiabroncs cserét, emiatt a többi helyen csak igen távoli időpontokat kaptam ennek az elvégzésére. Egy kedves ismerősöm azonban elirányított a weboldalukra, ahol örömmel láttam, hogy az online időpontfoglalás menüponton keresztül könnyedén tudok időpontot foglalni már másnapra. Csak annyi volt a teendőm, hogy megadtam a személyes adataimat és az elérhetőségeimet és beírtam az autóm márkáját és a modelljét is. Másnap az egész gumiabroncs cserét megoldották nagyjából 15 perc alatt, amit én ott helyben kényelmesen megvárhattam.

Egy szemfüles ott dolgozó azonban észrevett valami furcsaságot: a gumik kopásából rájött, hogy a futóműnek a beállításával valami nincs rendben. Ezt jelezték is nekem, és felajánlották, hogy utána néznek a problémának. Mivel azt mondták, hogy jobb megelőzni a nagyobb bajt, ezért rábólintottam. Kiderült, hogy a futóművek némileg elállítódtak. Nem egészen tudom, hogy hogyan történt, talán neki ütköztethettem a kerekeket egy kiálló útpadkának.

Hihetetlen szerencsés vagyok, hogy ide hoztam az autót gumicserére, mert így a futómű problémát is észrevették még időben. Így annak a beállítása egy viszonylag egyszerű folyamat volt. Abban az esetben, ha nem ide hozom a kocsit, a probléma tovább lappanghatott volna és jóval károsabb hatásokra is lett volna esély.

A Metaautoszerviz.hu ezzel a rendkívüli figyelmességével teljes egészében meggyőzött és azóta már csak ide vagyok hajlandó elhozni az autómat. Minden elvégzett munkájukról süt a tökéletesség és az alaposság.

Nem csak az itt dolgozók profik, de a műszerek és a berendezések is. Vannak bonyolultabb munkák is egy autóval, amikhez már nagyon komoly informatikai rendszerek és mérőeszközök szükségesek. Ezek itt mind a rendelkezésükre állnak ahhoz, hogy tökéletes munkát végezhessenek. Például egy fékrendszernek a javítását követően szükséges, hogy a fékek erejét bemérjék. Ehhez egy speciális eszközt alkalmaznak, ami arra is jó, hogy a lengecsillapítók minőségét vizsgálják vele. Rendelkeznek a megfelelő diagnosztikai és informatikai rendszerekkel is, így bizonyos autók bizonyos részeit akár úgy is képesek beállítani, hogy még azoknak a szétszerelésére sincs szükség.