A baráti társaságom egy része férfiakból áll. Bár feminin nőnek tartom magam, jól esik olykor az a lazaság, amellyel egy férfi vagy férfiakból álló társaság megközelít egyes helyzeteket. Sokat lógunk együtt, így számos sztorim van a szakmájukhoz kapcsolódóan és a kedvenc hobbijaikról is. Nem egy történetet hallottam már tőlük a felsővezetői körökről, de ha a hobbikat tekintjük, akkor a wakeboardozásról, sziklamászásról és CNC plazmavágásról is. Van, aki a szellemi munka mellett ugyanis vágyik valami hasonlóan nagy koncentrációt igénylő, de mégis teljesen más jellegű feladatra, így ilyen sportokat űz, vagy elővette eredeti szakmáját, és szabadidejében besegít egy acélmegmunkáló üzemben. Amikor ilyen témákról van szó, csak úgy árad a tesztoszteron a fiúkból, szinte versengenek azon, ki a nagyobb hím a csapatban (mivel pszichológus vagyok, tudom, hogy ez teljesen természetes dolog).

Azért azt soha nem gondoltam volna, hogy ilyeneket fogok hallgatni, hogy “melegen hengerelt lemez” meg “jégcsavar”, ha nagyon nem tudok már a beszélgetésbe bekapcsolódni, azt általában jelezni szoktam. Érdekes egyébként, hogy miféle karakter az, aki az ilyen extrém kihívásokban éli ki magát igazán, állítólag tényleg köze van a tesztoszteronnak ehhez (a magas tesztoszteronszintű férfiak általában vakmerőbbek, kockázatvállalóbbak). Számomra egy közepesen nehéz videojáték vagy gyakran egy anyósoméknál eltöltött hosszú hétvége túlélése (csak viccelek) is bőven elég adrenalint szolgáltat, nem vagyok az az igazán kalandvágyó típus, így extrém sportok kipróbálásának közelébe sem kerültem soha.

Azért az bosszantott, hogy bár az extrém sportokról igen, az acélról nem tudok sokat, így rákerestem a témára. Az imént már említett “melegen hengerelt lemez” keresőkifejezés juttatott el az Acélpartner Kft. weboldalára. Ők egy 1999 óta működő, budapesti (X. kerületi) vállalat, akik fő tevékenységei közé tartozik a melegen hengerelt lemezek lángvágása és a plazmavágás. Már első pillantásra is feltűnt, hogy egy igen alapos és részletes weboldallal állok szemben, ezért reméltem, hogy ezekről a folyamatokról még több információt fogok tudni gyűjteni. Mint kiderült számomra, a lángvágás egy speciális géppel történik, és tulajdonképpen a szerkezeti acélok, illetve enyhén ötvözött acélok vágását, megformálását foglalja magában. Ezek a CNC vezérelte gépek különböző változatokban (4 és 6 fejes), változó méretű asztalokkal érhetők el. A különböző szabványok garantálják a szükséges munkakörülmények biztosítását és a megfelelő minőséget. A plazmavágóval szénacélokat és erősen ötvözött acélokat tudnak megdolgozni, egyedülálló, új gépüknek köszönhetően pedig előzetesen levágott alkatrészek utólagos gyökölését is tudják vállalni.

Mivel már kezdett valami körvonalazódni a fejemben, de néhány képen kívül még semmi vizuális inger nem ért, örömmel fedeztem fel, hogy a cég olyannyira modern, hogy a Facebook mellett Instagramjuk, Linkedin-jük és Youtube-csatornájuk is van. A láng- és plazmavágó üzem Youtube felületén nagyjából 20-25 rövidke videóval találkozhatunk, amely bemutatja a munkakörnyezetet és néhány munkafolyamatot is. Ezek már majdnem egy éves videók, ellenben a Linkedin oldaluk igencsak aktív, friss posztokkal találkozhatunk. Itt többek között megtudhatjuk, hogy feldolgozási kapacitásuk 6000-7000 tonna/év, ha vágott lemeztermékekről beszélünk – belegondolni is hihetetlen ekkora mennyiségbe. Partnereik hazai és nemzetközi szinten főként a gépipar, építő- és energiaipar szereplői közül kerülnek ki. Nyersanyagpiaci hírekről és szponzori tevékenységükről is olvashatunk, szóval igen széles képet nyújtanak magukról ezen a platformon. Az Instagramjukon és a Facebookon láthatóan nem aktívak jelenleg, így ezeken a felületeken csak régebbi posztokat és néhány fotót találhat a látogató.

De vissza a weboldalra! Találkoztál már Acél kisokossal? Az Acélpartner Kft.-nél bizony ilyen is van! Innen tudtam meg tulajdonképpen, hogy mit takar a szerkezeti acél kifejezés, illetve mit lehet tudni az ötvözött acélról. A szerkezeti acél lényegében olyan acél, amely 0,6%-nál kevesebb szenet tartalmaz. Ebből készül számos berendezés alkatrésze, illetve a különböző csővezetékek, hidak. Ötvözés során beszélhetünk krómról, volfrámról, mangánról és nikkelről, ezek különböző tulajdonságaik révén változtatják meg az acél jellemzőit (például szilárdságát, hőállóságát, kopásállóságát, satöbbi).

A “húzott acéltermékek” címszó alatt a melegen hengerelt acélrúd is témába került. Megtudtam, hogy a húzás lényegében a megmunkálhatóságot javítja, és létezik az úgynevezett hidegen húzás módszere. Ez a melegen alakított acéllal összevetve nagyobb méretpontosságot nyújt, illetve további folyamatok (alkatrészgyártás) előfeltételéül szolgál. Hántolt és csiszolt acéltermékek is léteznek, amikről még egyáltalán nem hallottam korábban.

Érdekesség a honlapon, hogy a különböző médiás megjelenéseik illetve aktuális állásajánlataik is helyet kaptak a menüpontok között. Szakcikkek, rádióinterjúk és reklámkampány is megtekinthető az oldalukon felsorakoztatott linkek sokaságán. Munkalehetőségek terén szintén bővelkednek a lehetőségekben, ugyanis többféle pozíciót is kínálnak aktuálisan: műszaki üzletkötő-ügyintézőt, darukezelőt, lángvágót és tarcongás-raktáros kollégát is keresnek csapatukba. A jelentkezéshez elegendő egy űrlapot kitölteni, ami egyből az állásajánlatok alatt található.

Örülök, hogy legközelebb felvághatok a fiúk előtt a tudásommal, amit az Acélpartner oldaláról szedtem össze.