Kornél gyerekkori barátom, egy oviba jártunk, egy környéken nőttünk fel, együtt rúgtuk a bőrt a grundon nagyon-nagyon sok éven keresztül. Kornél már egészen apró kora óta versenyzik. Először a gokarttal kezdte, nem is akárhogy, hiszen hamar megnyerte a Magyar Bajnokságot, aztán még néhányszor megismételte ugyanezt, míg ki nem öregedett. Ezután jöttek csak az igazi izgalmak, amikor – követve édesapja hobbiját – rally versenyző lett belőle. De még milyen! Az európai versenysorozatban mindig előkelő helyen végzett, nyerni persze sosem nyert, hiszen nem volt mögötte akkora gépezet, mint mondjuk Sebastian Loeb mögött, de mégis, szép teljesítmény, amit letett az asztalra.

Egyszer azért csak kíváncsiságból felhoztam azt a témát, hogy mégis mire mennyit kell költeni egy ilyen sportban. Hiszen azért kár lenne azzal álszenteskedni, hogy ez egy olcsó játék. Fizetni kell a csapatot, a szállítást, az üzemanyagot és persze akkor ott van az autó… A végtelen pénznyelő automata. Alkatrészek, tuningok, újítások, már megint leszakadt a lökhárító és még a végtelenségig sorolhatnám… De ami talán fajlagosan a legtöbbet viszi el, az a gumiabroncs. Hiszen érthető módon ezek rettentő módon kopnak, függően persze az éppen aktuális talajtól, amin versengenek. Egy-egy szett akár egy verseny alatt elkopik, ami ugye egyetlen hétvégét jelent. És ez bizony olyan dolog, mint az üzemanyag: enélkül aztán nem mozdul az autó egy lépést sem. Szóval arról kérdeztem Kornélt, hogy ezt hogy oldják meg, vagy mi a trükkje, hogy ezt az összeget mégis alacsonyan lehessen tartani.

Mire ő ajánlott egy oldalt, ahol függetlenül attól, hogy éppen milyen évszakot élünk, mindig jó akciókat lehet kifogni. Most például szezonálisan nyári gumi akciók vannak leginkább (gumidiszkont.hu/nyari-gumi), azonban mindig ki lehet fogni valami jó ajánlatot más évszakokra vagy speciális igényekre vonatkozólag is.

Ez az a honlap, amin általában megvárják, hogy leakciózzák azokat a márkákat és szetteket, amivel versenyezni szokott és akkor bevásárolnak nagyobb mennyiségben, hiszen ilyen módon rengeteget tudnak spórolni a költségeken. Egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanazért az összegért cserébe 4 vagy 6 szettet vesz az ember, hát ez még erősen hatványozódik abban az esetben, ha egy hétvége alatt elégetsz egy teljes pakkot… Sosem mondtam, hogy olcsó sport a rally, ettől sem lesz az, de kedvezőbb lehet belőle egy kis gondolkodással. Csak itt is, mint ahogy mindenben, kell egy kis spiritusz és nyitott szemmel kell járni a nagyvilágban a jó lehetőségekért.

A gumidiszkont.hu-n nagyon jó keresgélni, általában mindig van náluk amire szükségem van, pedig egészen speciális igényeim vannak – mesélt nekem Kornél – de épp úgy te is könnyen megtalálod a kis cuki Fiestadra való papucsokat, ahogy a testvéred a Raptorra. Ha pedig teljesen fogalmatlan lennél a témában, ami persze tudom, hogy nem vagy, egy csomó hasznos információ és segítség olvasható a honlapon a gumiválasztásra, a gumik jelölési rendszerére, meg persze általánosan erre az egész témakörre vonatkozólag. Tehát ez nem csak a szemfüles, akciókra leselkedő rallysoknak hasznos oldal, de egy tanácstalan laikus is egész jól el tudja magát navigálni, ha nem rest egy kicsit utánaolvasni a témának.

Szóval, konklúzióként meggyőződtem róla – ismét – hogy az autósportok bizony elég drága mulatságok, azonban hogyha használjuk az eszünket, akkor itt is lehet nagy összegeket megfogni az okos és megfontolt kiadások által. Meg is nézem ezt a honlapot, hátha találok valami jó gumiszettet, mert jövőre nekem aktuálissá válik a teljes csere. Ki tudja, talán a tesómnak is találok valamit ajándékba a Raptorhoz…